Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Γονίδιο καίει το λίπος από τους καπνιστές!

| |

Οι συνεχείς επιδρομές στο ψυγείο ίσως να είναι ένας τρόπος να κρατάνε απασχολημένα τα χέρια τους. Ισως όμως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν κιλά μόλις κόψουν το κάπνισμα να κρύβεται στο DNA τους.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο καύσης λίπους που γίνεται πιο ενεργό όταν εκτεθεί σε καπνό, γεγονός που εξηγεί ενδεχομένως γιατί οι αδύνατοι καπνιστές αρχίζουν να παίρνουν βάρος μόλις σβήσουν και το τελευταίο τσιγάρο. Συγκεκριμένα, οι γιατροί εστίασαν τις έρευνές τους στο γονίδιο AZGP1, το οποίο παράγει την πρωτεΐνη που ευθύνεται για την ταχεία καύση του λίπους. Συγκρίνοντας εκατομμύρια κύτταρα που πήραν από τους πνεύμονες καπνιστών και μη καπνιστών παρατήρησαν ότι το εν λόγω γονίδιο ήταν πολύ πιο δραστήριο στην παραγωγή της λιποδιαλυτικής πρωτεΐνης στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές. Πρόκειται, μάλιστα, για την ίδια πρωτεΐνη που παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι συνέβαλλε στην απώλεια βάρους στα ποντίκια.

Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι το κάπνισμα αδυνατίζει, μπορεί ίσως να εξηγήσει γιατί οι καπνιστές είναι λίγο πιο αδύνατοι. «Ενας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι καπνιστές λένε πως δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα ή το ξαναρχίζουν μετά από λίγο είναι ότι παίρνουν κιλά. Η αύξηση της υπερφαγίας και της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, μάλιστα, οφείλεται εν μέρει στη διακοπή του καπνίσματος» αναφέρει στην ιατρική επιθεώρηση «Chest» η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κόρνελ που διεξήγαγε την έρευνα. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ωστόσο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των αντικαπνιστικών οργανώσεων, που θεωρούν ότι το βασικό μήνυμα πρέπει να είναι πως το κάπνισμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία από τα λίγα περιττά κιλά.

 

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ espresso

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

 
 
 
top