Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Η «μούσα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ στο Μέγαρο Μουσικής

| |

Το μεγάλο κοινό τη γνώρισε από τα δύο εξαιρετικά τραγούδια, «Un Αno de Αmor» και «Ρiensa en mi», που ερμήνευσε στην ταινία του ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ψηλά τακούνια». Την έχουν αποκαλέσει «Ντίβα της Ιβηρικής Χερσονήσου», έχει 24 δίσκους και εκατομμύρια πωλήσεις στο ενεργητικό της, είναι ίσως η πιο διάσημη εκπρόσωπος της ποπ ισπανικής σκηνής ανά την υφήλιο, ενώ έχει παραλάβει πολλά βραβεία, ανάμεσά τους και το περίφημο «Goya» της Ισπανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας. Ο λόγος για τη Λουθ Κασάλ, η οποία έρχεται για μία εκρηκτική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 28 Μαρτίου.

Η Λουθ Κασάλ γεννήθηκε στη Γαλικία, στην περιοχή Λα Κορούπα, αλλά μεγάλωσε στην Αστούριας. Σπούδασε πιάνο και μπαλέτο, ενώ υπήρξε μέλος του ροκ συγκροτήματος Los Fannys. Το 1977 μετακομίζει στη Μαδρίτη για να προωθήσει την καριέρα της. Συνθέτει και ηχογραφεί δικά της κομμάτια και δοκιμάζει τις υποκριτικές της ικανότητες, συμμετέχοντας στο θεατρικό έργο «Las Divinas». Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία έρχεται το 1980, με το single «Εl Αscensor» και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος με τίτλο το όνομά της. Η μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1989, όταν υπογράφει συμβόλαιο με τη Ηispavox και το άλμπουμ «Luz V», με παραγωγούς τους Πάκο Τρινιδάδ και Τσούτσο Μερτσάν, πουλάει 300.000 αντίτυπα- κλασικά θεωρούνται πλέον τα τραγούδια «Τe Dejι Μarchar» και «Νo Μe Ιmporta Νada». Το 1995 το άλμπουμ της «Como La Flor Ρrometida»- ο δίσκος για τον οποίο δούλεψε σκληρότερα απ΄ όλους, σύμφωνα με τα λεγόμενά της- ξεπερνά σε πωλήσεις το μισό εκατομμύριο.

Το 1999 δίνει νέα ώθηση στην καριέρα της, γνωρίζοντας τον θρίαμβο στη Γαλλία χάρη σε μια συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, τρεις εκ των οποίων κυκλοφορούν σε γαλλικούς στίχους («Νo Μe Ιmporta Νada», «Εs Ρor Τi» και «Εntre Μis Recuerdos»). Δίνει εντυπωσιακή συναυλία στο Οlympia του Παρισιού και την ίδια χρονιά βγάζει νέο δίσκο, το «Un Μar De Confianza». Τo 2005 κυκλοφορεί μια νέα συλλογή, με 30 τραγούδια. Ο τίτλος, «Ρequeρos, Μedianos Υ Grandes Ιxitos», δηλαδή «Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιτυχίες», δίνει το στίγμα του περιεχομένου. Με τα τραγούδια συμβαίνει ό,τι και με τους ανθρώπους: ορισμένα από αυτά γίνονται καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου. Ετσι και η Λουθ, ύστερα από 25 χρόνια πορείας στον χώρο του τραγουδιού προσθέτει στις επιτυχίες της εκείνα τα κομμάτια που ωρίμασαν στην καρδιά και στη μνήμη του κόσμου.

Τη χρονιά που μας πέρασε η ισπανίδα ντίβα επέστρεψε δυναμικά- έπειτα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισεμε ένα σερί 40 εμφανίσεων στην πατρίδα της. Η επόμενη συμμετοχή της σε σάουντρακ θα είναι για την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιβλίου του περουβιανού συγγραφέα Αλφρέντο Μπράις Ετσενίκε «Un Μundo Ρara Julius».

Η Λουθ Κασάλ εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει σήμερα από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στην Ερμού 1 (τηλ. 210 7282.333).

 

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

 
 
 
top