Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Διαλογισμός με (λίγο) sex

| |

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «τάντρα», είναι ατελείωτες ώρες σεξ χωρίς σταματημό, αλλά και χωρίς κούραση. Και η μοναδική απορία που μας προκαλείται, πέρα από το θέμα της σωματικής κόπωσης, είναι πώς είναι δυνατόν να μην προκύπτει και θέμα βαρεμάρας ή ακόμα χειρότερα υπνηλίας. Προβλήματα που όπως εξηγούν όμως οι ειδικοί δεν υφίστανται, αφού το ταντρικό σεξ δεν συνεπάγεται ατελείωτες ώρες ερωτικής επαφής για τους πολύ γυμνασμένους, ούτε είναι μία σεξουαλική μέθοδος που προορίζεται για μερικούς πιστούς, οι οποίοι επιδιώκουν να φτάσουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα πνευματικής έκστασης. Το βασικό χαρακτηριστικό του τάντρα είναι η συγχώνευση των συναισθημάτων και του ερωτισμού με την πνευματική αναζήτηση και κυρίως τη συναίσθηση του εαυτού μας και του συντρόφου μας. Γι’ αυτό και ενδείκνυται για όλους.

«Το τάντρα ήταν και συνεχίζει να είναι μία πνευματική οδός, ένα μονοπάτι προς αυτήν την κατάσταση συνείδησης που στην Ανατολή ονομάζεται "διαφωτισμός" και στην Δύση "ένωση με τον Θεό". Στη σανσκριτική, η λέξη "τάντρα" σημαίνει "τρόπος επέκτασης της συναίσθησης", που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη και την ωρίμανση. Η διαφορά του τάντρα με τις άλλες οδούς, είναι ότι περιελάμβανε πάντα στα πλαίσια του τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητα, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι στη Δύση θεωρούν το τάντρα συνώνυμο του σεξ» εξηγεί το ζευγάρι Ελμάρ και Μικαέλα Ζάντρα που έχουν γράψει πολλά βιβλία σε σχέση με το ταντρικό σεξ. Επισημαίνουν βέβαια ότι οι ταντρικές πρακτικές συμβάλλουν στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για μία σεξουαλική μέθοδο που περιέχει και λίγο διαλογισμό, αλλά για το ακριβώς αντίθετο: μια μέθοδο διαλογισμού με λίγο σεξ.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η καλή γνώση του εαυτού μας και του σώματός μας αποοτελούν τη βάση μιας γενικότερης κατάστασης
ευεξίας, όχι μόνο μιας καλής σεξουαλικής ζωής. «Πολλοί πιστεύουν ότι για να κάνουν καλό σεξ, θα πρέπει να έχουν τον σωστό παρτενέρ, να βρουν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, να ανάψουν αρωματικά κεριά, να βάλουν την κατάλληλη μουσική στο στέρεο κτλ. Με λίγα λόγια, χρησιμοποιούν μία τεχνολογική προσέγγιση για τον έρωτα και αναζητούν εξωτερικούς παράγοντες ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να έχουν πολλές απαιτήσεις στη συνέχεια από το ίδιο το σεξ» λέει το ζεύγος Ζάντρα, τονίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο για μία τέλεια σεξουαλική επαφή παίζει η φροντίδα του σώματος. Οχι από αισθητικής πλευράς, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με τη συναίσθησή του καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Γι’ αυτόν το λόγο οι ταντρικές πρακτικές επικεντρώνονται στο να αποκαταστήσουν την καλή αίσθηση του σώματος, τη συναίσθηση της αναπνοής, την ανακούφιση πιθανών χρόνιων εντάσεων. Οχι τυχαία, το τάντρα, όπως και η γιόγκα, δίνει μεγάλη έμφαση στην αρμονία του σώματος και της αναπνοής. Μόνο όταν μάθει κανείς να καλλιεργεί μία συνεχή αίσθηση ευεξίας στο σώμα του, μπορεί να απολαύσει τη μέγιστη ηδονή μέσω της ερωτικής επαφής, λένε οι ειδικοί.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η ποιότητα της σχέσης είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα του σεξ, τόσο που κάποια ζευγάρια δεν μπορούν καν να διαχωρίσουν τη μία από την άλλη και δεν ξέρουν σε τι πράγμα να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βελτιωθούν. Συνήθως, οι γυναίκες αναζητούν την ικανοποίηση στην ίδια τη σχέση, ενώ οι άντρες στο κρεβάτι. «Μέσω της ταντρικής οδού, βάζουμε τα ζευγάρια να δουλέψουν πάνω σε όλα τα επίπεδα, για να εναρμονίσουν το μυαλό, τα συναισθήματα και το σώμα τους, έτσι ώστε να μπορούν να εκφραστούν ολοκληρωτικά προς τον σύντροφό τους. Για να μπορέσει να υπάρξει αναθεώρηση μιας σχέσης, χρησιμοποιούμε εξατομικευμένες μεθόδους. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να μάθουν να ανοίγονται στον σύντροφό τους, άλλοι που πρέπει να μάθουν να ακούνε ή να γίνονται πιο κατανοητοί, ενώ άλλοι τα πηγαίνουν καλά με τη λεκτική επικοινωνία, αλλά πάσχουν με τη γλώσσα του σώματος. Για κάποιους άλλους, η πρόκληση είναι να αγαπήσουν πραγματικά τον σύντροφό τους, ενώ άλλοι έχουν ανάγκη να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους όπως αγαπούν τον παρτενέρ τους ή τα παιδιά τους» εξηγεί το ζεύγος Ζάντρα, το οποίο παραδίδει σεμινάρια ταντρικών πρακτικών ανά τον κόσμο.

πηγη:espresso

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

 
 
 
top