Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Βοήθεια 275 δισ. δολαρίων από τον Ομπάμα στην αγορά ακινήτων

| |

Αμέσως μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο  Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα την διάθεση 75 δισεκατομμυρίων για την υποστήριξη της ιδιοκτητών ακινήτων-τομέας που βρέθηκε στην καρδιά του προβλήματος από το οποίο ξεκίνησε η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των μεγάλων εταιριών Fannie Mae και Freddie Mac, που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά, με 200 δισεκατομμύρια, ώστε να ξαναμπούν δυναμικά στην αγορά του δανεισμού.

Από το σχέδιο που δημοσιοποιείται, υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 9 εκατομμύρια Αμερικανοί . Από αυτούς, 4-5 εκατομμύρια "υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ακινήτων", όπως χαρακτηρίζονται στο σχέδιο, θα υποστηριχθούν με την μορφή της αναχρηματοδότησης.

Οι υπόλοιποι- άλλα 3-4 εκατομμύρια- που βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, θα δουν τον κίνδυνο της κατάσχεσης του σπιτιού τους να περιορίζεται, και τις δόσεις του δανείου τους να μειώνονται μέχρι και στο 31% του συνολικού εισοδήματός τους.

Όπως τόνισε πάντως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αριζόνα, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα, δεν θα λάβουν βοήθεια όσοι δανειστές ενήργησαν με ανευθυνότητα.

"Αποτελεί επιτακτική ανάγκη" το νέο οικονομικό πρόγραμμα, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα. "Θα αποτρέψει, οι χειρότερες από τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης να επιδεινώσουν κι άλλο την κατάσταση της ομοσπονδιακής μας οικονομίας".

TA NEA

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

Blog ArchiveArchive

 
 
 
top