Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η ζωή χωρίς κινητό στις "λευκές ζώνες"

| |

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και του wi-fi σχεδόν 500 κοινότητες της Γαλλίας δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Μία από αυτές τις «ζώνες χωρίς σήμα» είναι και το Αρκέιγ, που εντάσσεται στην επίσημη λίστα των περιοχών όπου το κινητό είναι άχρηστο, αφού δεν υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας το σήμα της οποίας να έχει εμβέλεια μέχρι εκεί.

Το χωριό που είναι χτισμένο γύρω από έναν πύργο του 15ου αιώνα, βρίσκεται μέσα σε μια λεκάνη του εδάφους. Η συγκεκριμένη μορφολογία του εδάφους είναι από μόνη της ιδιαίτερα προβληματική στη μετάδοση του σήματος. Ο δήμαρχος του χωριού που απέκτησε συμβατική τηλεφωνική σύνδεση τη δεκαετία του ‘60, ο Μισέλ Κορντονιέ, παραδέχεται ότι αυτή η κατάσταση είναι στην ουσία μια τιμωρία για τους κατοίκους του χωριού. Οι περισσότεροι από αυτούς ωστόσο, έχουν κινητό το οποίο μετά χαράς βλέπουν να «ζωντανεύει» όταν κινούνται εκτός των ορίων του δήμου. Και πάλι όμως, η χαρά τούς κόβεται απότομα όταν διαπιστώνουν ότι έχουν μηνύματα στους τηλεφωνητές των κινητών τους τα οποία δεν μπορούν να διαβάσουν όταν βρίσκονται στα σπίτια τους. Ολοι τους υπογραμμίζουν την πρακτική ευκολία που θα τούς προσέφερε το κινητό, αλλά και το χρόνο που θα κέρδιζαν χάρη σε αυτό. Ο Ζαν Μισέλ Βασέρ, εργάτης της κοινότητας, εξηγεί ότι επειδή η έκταση της κοινότητας είναι πολύ μεγάλη, αν είχε το κινητό ο επικεφαλής του θα μπορούσε να τον ειδοποιεί άμεσα και να φτάνει πολύ πιο γρήγορα εκεί που τον χρειάζονται.

Εκείνοι ωστόσο που πραγματικά ζορίζονται είναι οι έφηβοι, τόσο αυτοί που μένουν μόνιμα στο χωριό όσο και εκείνοι που είναι περαστικοί. «Τα παιδιά μου ζουν σε άλλες περιοχές και όταν έρχονται να με δουν με τα εγγόνια μου, δυσκολεύονται να ζήσουν χωρίς
κινητό. Κυρίως η εγγονή μου που δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο το αγόρι της όποτε θέλει. Γι’ αυτό, πού τη χάνεις πού τη βρίσκεις είναι
συνέχεια στο νεκροταφείο!» λέει χαρακτηριστικά η Κλοντί, μια ηλικιωμένη κάτοικος του Αρκέιγ. Το νεκροταφείο του χωριού δεν είναι τόπος εκτόνωσης γι’ αυτούς που έχουν στερητικό σύνδρομο κινητού! Βρίσκεται πάνω σε ένα λοφίσκο και αυτή η θέση επιτρέπει με λίγη τύχη και πολλή υπομονή την επαφή του κινητού με το δίκτυο. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να αφήνουν στην πόρτα του νεκροταφείου τα κινητά τους, ώστε να λαμβάνουν μηνύματα. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας πηγαίνουν ως εκεί και τα τσεκάρουν. «Το Αρκέιγ είναι το μοναδικό χωριό στη Γαλλία όπου χαίρεται κανείς να πηγαίνει στο νεκροταφείο!» λέει γελώντας ο δήμαρχος του, ο οποίος υπογραμμίζει ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλα σημεία, πολύ συγκεκριμένα, μες στο χωριό όπου υπάρχει σήμα. Ετσι, στη γραμματεία του δημαρχείου υπάρχει μια ζώνη ενός τετραγωνικού μέτρου, όπου -άγνωστο πώς και γιατί- είναι προσβάσιμο το δίκτυο μιας συγκεκριμένης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Το ίδιο ισχύει και σε μια έκταση δύο τ.μ. στην πλατεία της Μαρσέ-οζ-Ετούπ. Το σήμα «πηγαινοέρχεται» και σε κάποια σπίτια. «Στο σπίτι μου πιάνω δίκτυο κάποιες φορές αν σηκώσω το τηλέφωνο μου ψηλά. Μια φορά βρήκα τη γυναίκα μου ανεβασμένη στην καρέκλα να προσπαθεί να τηλεφωνήσει» λέει ο Ζαν Μισέλ Βασέρ. Πάντως, οι αρμόδιοι εξηγούν ότι αυτή η κατάσταση και τα ζογκλερικά για να μπορεί κανείς να πάρει τηλέφωνο με το κινητό του, θα είναι σύντομα παρελθόν. Στο συγκεκριμένο χωριό θα έχει εγκατασταθεί και θα λειτουργεί κεραία κινητής τηλεφωνίας μέχρι το τέλος του 2010, ενώ σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Επικοινωνιών, δεν θα υπάρχει σπιθαμή γαλλικής γης που να μην είναι συνδεδεμένη με δίκτυο μέχρι το τέλος του 2011.

Τότε, τα υπερυψωμένα νεκροταφεία της γαλλικής επαρχίας θα ξαναβρούν την ησυχία τους...

ΠΗΓΗ: ESPRESSONEWS

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

Blog ArchiveArchive

 
 
 
top