Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Ζουν ανάμεσά μας (σαν μικρόβια) οι εξωγήινοι!

| |

Μπορεί να ζουν ανάμεσά μας, εμείς όμως δεν τους αντιλαμβανόμαστε, τόσο επειδή είναι μικροσκοπικοί -μικρόβια για την ακρίβεια- όσο κι επειδή έχουν διαφορετική βιοχημεία από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό στη Γη. Δεν είναι άλλοι από τους εξωγήινους, που έχουν διαφορετικό DNA από εκείνα που γνωρίζουν οι επιστήμονες, οπότε ζουν μια ζωή που δεν την ξέρει ο άνθρωπος. Το υποστηρίζει ο Πολ Ντέιβις, κοσμολόγος και θεωρητικός της εξωγήινης ζωής, που διδάσκει στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτού του είδους η ζωή δεν θα μπορούσε να εντοπιστεί από τους επιστήμονες, καθώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούν για τη μελέτη των μικροβίων βασίζονται σε βιολογικές διαδικασίες που γνωρίζει ο άνθρωπος από τα γήινα όντα, λέει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός επιστήμονας σημειώνοντας πως ο εντοπισμός εξωγήινης ζωής στον πλανήτη μας θα βοηθούσε να βρούμε ζωή και σε άλλους πλανήτες, όπως ο Αρης. Εκτιμά πως αν θέλουμε να βρούμε εξωγήινους, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την αναζήτηση από τον ίδιο μας τον πλανήτη.

«Οταν ήμουν μαθητής, τη δεκαετία του ’60, σχεδόν κανένας δεν πίστευε πως υπήρχε ζωή πέρα από τη Γη. Η κυρίαρχη άποψη ήταν πως ένα στατιστικά απίθανο φοβερό ατύχημα, μια χημική μεταβολή, συνέβη μόνο μία φορά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούμε εμείς» σημειώνει ο Ντέιβις προσθέτοντας πως μόνο τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες άρχισαν να πιστεύουν πως ίσως το σύμπαν είναι γεμάτο με μορφές ζωής. Ωστόσο ακόμα και σήμερα ο άνθρωπος δεν έχει γνώση για την εξωγήινη ζωή. Δεν ξέρει αν αυτή προκύπτει και αλλού στο σύμπαν, όπως συμβαίνει στη Γη, ή αν απλώς είναι σε παρασιτική μορφή.

«Η άποψη ότι υπάρχει ζωή βασίζεται στην ιδέα ότι είναι εύκολο να δημιουργηθούν συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στη Γη. Υπάρχει ένας απλός τρόπος να το εξετάσει κανείς αυτό, χωρίς καν να φύγει από τον πλανήτη. Δεν υπάρχει κανένας πλανήτης που να μοιάζει τόσο με τη Γη όσο είναι η ίδια η Γη. Οπότε, εφόσον υπάρχει ζωή σε τέτοιες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να υπάρχει και εξωγήινη ζωή που να έχει δημιουργηθεί στον ίδιο μας τον πλανήτη;» ρώτησε ο καθηγητής το κοινό του σε πρόσφατη ομιλία του στην Αμερικανική Ενωση Εξελίξεων της Επιστήμης. Υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές μορφές ζωής. Η γνωστή αποτελείται από πέντε στοιχεία: άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και φώσφορο. Μπορεί όμως να υπάρχει και μια άγνωστη, που αντί για φώσφορο να χρησιμοποιεί αρσενικό, στοιχείο που αντικαθιστά εύκολα το φώσφορο στη βιοχημεία. Μπορεί επίσης να έχει αριστερόστροφη αλυσίδα DNA, ενώ όλοι οι γνωστοί οργανισμοί έχουν δεξιόστροφη. Μπορεί τέλος τα εξωγήινα μικρόβια να αναπαράγονται διαφορετικά απ’ ό,τι κάθε γνωστή μορφή ζωής.

espressonews

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

Blog ArchiveArchive

 
 
 
top