Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ο Άγριος Κόσμος του Facebook

| |

160209elektronikoeglimafacebookINSIDE124214

Ροζ εκβιασμοί, κυκλώματα πορνείας, παιδόφιλοι και on line απολύσεις στον κόσμο των chat rooms. ‘Ένα άγριο κυνηγητό μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για εκείνους που απλώς διασκεδάζουν και τους άλλους που ικανοποιούν τις ορέξεις και τα συμφέροντά τους.

Προσωπικά δεδομένα που γίνονται αντικείμενο εκβιασμού, φωτογραφίες και βίντεο από προσωπικές στιγμές που γίνονται μέσο εκδίκησης για έναν χωρισμό, κυκλώματα πορνείας που παγιδεύουν ανυποψίαστους χρήστες, deal ναρκωτικών και παράνομων ουσιών, δημόσιος εξευτελισμός λόγω προσωπικής ή επαγγελματικής αντιζηλίας, ανακοίνωση διαζυγίου μέσα από χώρους κοινωνικής δικτύωσης, απολύσεις εξαιτίας σχολίων σε διάφορα social networks είναι ορισμένα από τα όσα αρνητικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ιντερνετική σφαίρα των Facebook, My Space και άλλων παρόμοιων διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης που μετρούν εκατομμύρια μέλη.

Τα κρούσματα εκβιασμών και βίας εξαιτίας του Facebook (το οποίο αριθμεί πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες-μέλη παγκοσμίως και περίπου 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα)λαμβάνουν πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Θύματα εκβιαστικών συμμοριών πέφτουν καθημερινά χρήστες του facebook στην πλειοψηφία τους γυναίκες σε αντίθεση με τα θύματα κυκλωμάτων πορνείας που έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στους διαδικτυακούς τόπους και είναι στην πλειοψηφία τους άντρες. Οι μεγάλοι "χαμένοι" της υπόθεσης Facebook φαίνεται πως είναι τα ζευγάρια, παντρεμένα ή μη, αφού οι τσακωμοί και οι χωρισμοί εξαιτίας του εν λόγω ιστότοπου είναι καθημερινό φαινόμενο, οδηγώντας πολλές φορές έναν εκ των δύο συντρόφων σε ακραίες πράξεις.

Τα φαινόμενα αυτά μπορεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να συμβαίνουν στο εξωτερικό, όμως έχουν κάνει αισθητή την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, κάνοντας τους υπολογιστές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πάρουν φωτιά.

Ροζ εκβιασμοί

Η ηθοποιός Άννα-Ίρις Αγαθονικιάδη εκβίαζε μαζί με τον συντροφό της έναν πολιτικό μηχανικό τον οποίο γνώρισαν σε chat γνωστού ιστότοπου και με τον οποίο είχαν σεξουαλικές επαφές επί πληρωμή. Η αστυνομία συνέλαβε επ' αυτοφώρω το ζευγάρι να λαμβάνει 2.000 ευρώ (αντί 6.000 ευρώ που αρχικά ζητούσαν) από τον πολιτικό μηχανικό προκειμένου να μην δημοσιοποιήσουν το ροζ DVD.

Δυο κοπέλες, μια 24χρονη υπάλληλος εταιρείας από τη Βόρειο Ελλάδα και μια 19χρονη φοιτήτρια κολεγίου από την Αθήνα έπεσαν θύματα εραστών που γνώρισαν μέσω του Facebook. Οι ανυποψίαστες κοπέλες έκαναν cyber sex με τους εραστές που γνώρισαν στο διαδίκτυο και οι οποίοι κατέγραψαν το ιντερνετικό σεξ εκβιάζοντάς τες στη συνέχεια ότι αν δεν έκαναν σεξ με δυο, τρεις ή και περισσότερους φίλους τους θα δημοσιοποιούσαν σε όλες τις "επαφές" των κοριτσιών τα εν λόγω βίντεο. Οι κοπέλες αρνήθηκαν να υποκύψουν και οι εκβιαστές τους έκαναν πράξη τις απειλές τους! Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση των δυο γυναικών τις ώθησε να επικοινωνήσουν μεν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χωρίς όμως να υποβάλλουν μηνύσεις εναντίον των δυο εκβιαστών.

Περισσότερους από 30 συμμαθητές του εκβίαζε ένας 18χρονος από το Μιλγουόκι των ΗΠΑ για τουλάχιστον 2 χρόνια. Ο νεαρός είχε δημιουργήσει δύο λογαριασμούς στο Facebook –ως κορίτσι-  με τα ονόματα Κάιλα και Έμιλυ και μέσω αυτών, προσέγγιζε τους συμμαθητές τους και τους έπειθε να του στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους. Όταν του έστελναν το υλικό, τους έλεγε ποιος ήταν και στη συνέχεια τους εκβίαζε ότι θα τους διασύρει στο διαδίκτυο αν δεν έχουν ερωτικές περιπτύξεις μαζί του.

Κυκλώματα Πορνείας

Το σύστημα ψαρέματος υποψήφιων θυμάτων έχει ως εξής: Διάφορες κοπέλες που είτε ανήκουν σε κυκλώματα πορνείας είτε δρουν ανεξάρτητα, γίνονται μέλη των συγκεκριμένων ιστοτόπων και ανεβάζουν προκλητικές και ημίγυμνες φωτογραφίες τους. Τα αφελή θύματα τσιμπάνε από τις καυτές εικόνες και επιδιώκουν γνωριμία με τις εν λόγω γυναίκες. Αφού ανταλλάσσουν μαζί τους μηνύματα και αποκτούν μία «σταθερή», ίσως καθημερινή επικοινωνία γίνονται τα πρώτα βήματα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να συναντηθούν από κοντά. Κάπου εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Άλλες κοπέλες οδηγούν τους ανυποψίαστους άνδρες σε ξενοδοχεία, ζητώντας τους κατόπιν πληρωμή, άλλες ζητούν δανεικά διότι τους «έτυχε κάτι επείγον» και αφού τσεπώσουν τα χρήματα γίνονται καπνός, ενώ άλλες δηλώνουν από την πρώτη στιγμή την πραγματική τους ταυτότητα και ζητούν από το υποψήφιο θύμα να συνεχιστεί η σχέση τους αλλά με συγκεκριμένο οικονομικό όφελος. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που τα κυκλώματα εκβιάζουν τα θύματα με δημοσιοποίηση καταγεγραμμένων ερωτικών περιπτύξεων, αποσπώντας τους διάφορα χρηματικά ποσά.

Ακραίες Ομάδες

Η Καναδική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες μετά από καταγγελίες παιδιών με κόκκινα μαλλιά, ότι έγιναν στόχος επιθέσεων μετά την εμφάνιση ενός γκρουπ στο Facebook, το οποίο ονομάζεται «Κλωτσήστε έναν Κοκκινομάλλη». Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι έγιναν μέλη αυτής της ομάδας, που χαρακτηρίζει ως ύπουλους και διαβολικούς ανθρώπους, όσους γεννήθηκαν με κόκκινο χρώμα μαλλιών. Οι αρχές προειδοποιούν ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές κατηγορίες.

Οι υπεύθυνοι του Facebook, αφαίρεσαν από το site ένα γκρουπ που είχε βάλει στόχο τη δολοφονία του Έβο Μοράλες, προέδρου της Βολιβίας και αριθμούσε 8.000 μέλη. Στη συγκεκριμένη σελίδα οι δημιουργοί έψαχναν να βρουν υποψηφίους δολοφόνους για να αφαιρέσουν τη ζωή του Μοράλες.  Είχε τίτλο «Παγκόσμια συγκέντρωση για την πρόσληψη ενός ελεύθερου σκοπευτή για να ξεφορτωθούμε τον Έβο Μοράλες». Οι υπεύθυνοι το απέσυραν ύστερα από διαμαρτυρίες που δέχτηκαν από εξοργισμένους χρήστες του Facebook καθώς τουλάχιστον 500 από τα χιλιάδες μηνύματα της σελίδας ήταν προσβλητικά.

500 νέες ομάδες χρηστών έχουν δημιουργηθεί στο Facebook για την Μαφία, ορισμένοι από τους οποίους ζητούν ακόμα και την "αγιοποίηση" των αρχηγών της. Επτακόσια μέλη δηλώνουν θαυμαστές του αρχηγού της σιτσιλιάνικης μαφίας, του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας το 2006. Την τιμητική του έχει ο «ιστορικός» αρχηγός της Κόζα Νόστρα, Τότο Ριίνα, καθώς οι υποστηρικτές του αγγίζουν τις 4.500, ενώ ο πιο πρόσφατος διάδοχός του, ο Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο-που φέρεται να κινεί σήμερα τα νήματα του μαφιόζικου παρακράτους-κατάφερε να «κερδίσει» μόλις 150 φίλους. Οι υπεύθυνοι του Facebook δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο χιλιάδες Ιταλοί απαιτούν να κλείσουν τα συγκεκριμένα γκρουπ.

Ερωτική εκδίκηση 

Ένας 18χρονος έφηβος από τα Τρίκαλα ανέβασε στο facebook γυμνές φωτογραφίες της πρώην 20χρονης κοπέλας του, προκειμένου να την εκδικηθεί επειδή τον χώρισε. Ο 18χρονος μάλιστα δημιούργησε προφίλ με τα προσωπικά στοιχεία της κοπέλας όπου και ανέβασε τις φωτογραφίες. Συνελήφθη από τις αρχές ύστερα από την καταγγελία της 20χρονης.

Μια 25χρονη κοπέλα από το Παγκράτι, έπεσε θύμα εκδίκησης του πρώην 30χρονου συντρόφου της όταν αποφάσισε να τον χωρίσει. Ο πληγωμένος πρώην σύντροφος της, ανέβασε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από προσωπικές τους στιγμές αλλά και βίντεο με ερωτικές περιπτύξεις, όχι όμως ολόκληρο αφού το "έκοψε" στο επίμαχο σημείο, λέγοντας στη συνέχεια στην κοπέλα ότι αν δεν ξαναγίνονταν ζευγάρι, θα δημοσιοποιούσε και το υπόλοιπο.

Χωρισμοί και ακραία ζήλια

Ο Βρετανός Έντουαρτ Ρίτσαρντσον καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία της εν διαστάσει γυναίκας του, η οποία είχε αλλάξει το status της στο Facebook. Ο 40χρονος που είχε χωρίσει από την 26χρονη Σάρα λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε οργιστεί με την κίνησή της να βάλει πως δεν είναι παντρεμένη στη σελίδα της. Πήγε στο σπίτι των γονιών της, καθώς δεν του απαντούσε στα μηνύματα που της έστελνε και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, μην μπορώντας να δεχτεί πως ο γάμος τους είχε λάβει τέλος.

Η Emma Brady υποστηρίζει πως έμαθε ότι ο 6-χρονος γάμος της θα λάβει τέλος από ένα μήνυμα που δημοσίευσε ο σύζυγος της στην ιστοσελίδα του facebook! Το μήνυμα απλώς ανέφερε: «Ο Neil Brady θα διακόψει τον γάμο του με την Emma Brady.» Η 39-χρονη γυναίκα έμαθε ότι ο άντρας της τη χώρισε μέσα από το Facebook όταν μια φίλη της από την Δανία της τηλεφώνησε για να δει εάν είναι καλά.

Ο Παύλος 24 ετών πριν από πέντε μήνες χώρισε με την κοπέλα του 22 ετών, με την οποία ήταν μαζί σχεδόν ένα χρόνο εξαιτίας του facebook. Η κοπέλα του έφτιαξε κρυφά σελίδα στο Facebook, χωρίς να βάλει τα αληθινά της στοιχεία, ώστε να τον "τσεκάρει" σε καθημερινή βάση. Μια μέρα του έκλεισε ραντεβού ως «Ματίνα», που θέλει να τον γνωρίσει βάζοντας στο προφίλ της τη φωτογραφία μιας φίλης της. Στο ραντεβού είδε την κοπέλα του η οποία τον χώρισε και από εκείνη την ημέρα αρνείται να του μιλήσει.

"On-line" απολύσεις

Δεκατρία μέλη πληρώματος της Virgin Atlantic, απολύθηκαν γιατί "ανέβαζαν" μηνύματα κατά των επιβατών και της εταιρείας στο Facebook. Σε διάφορα σχόλια στις σελίδες τους οι υπάλληλοι της εταιρείας μιλούν με άσχημα λόγια για τους επιβάτες, λέγοντας ότι είναι βρωμιάρηδες, ενώ αναφέρουν ότι τα αεροπλάνα της εταιρείας είναι γεμάτα από κατσαρίδες.

Οι εκπρόσωποι της Virgin Atlantic, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» και ανάρμοστη τη συμπεριφορά των υπαλλήλων και εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η κίνησή τους «ντρόπιασε την εταιρεία».

Τρεις εργαζόμενοι σε δημόσια υπηρεσία στη Βρετανία έχασαν τη δουλειά τους καθώς περνούσαν πολύ χρόνο σε δημοφιλές site δημοπρασιών και στο Facebook, Ένας υπάλληλος απολύθηκε ενώ άλλοι δύο αναγκάστηκαν σε παραίτηση από τη δουλειά τους στο συμβούλιο του Neath Port Talbot στη Βρετανία καθώς αποδείχτηκε ότι περνούσαν πάνω από 2 ώρες κάθε μέρα στα συγκεκριμένα sites. Οι απολύσεις έγιναν ύστερα από έρευνα του δήμου καθώς πολλοί εργαζόμενοι περνούσαν μεγάλο ποσοστό του εργασιακού τους χρόνου στο διαδίκτυο. Άλλες δύο περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση ενώ έγινε σύσταση και σε έναν ακόμα υπάλληλο. Mέσα σε 18 μήνες, έχουν χάσει τη δουλειά τους 6 υπάλληλοι ενώ το δημοτικό συμβούλιο διαπίστωσε μια «ανεπίτρεπτα υπερβολική χρήση των site με αγορές και διασκέδαση».

Οι δικηγόροι στο Facebook

Ένα αντρόγυνο είχε βάλει υποθήκη το σπίτι του για 150.000 δολάρια, δεν κατάφερε όμως να την πληρώσει. Οι δικηγόροι της εταιρείας που ανέλαβαν την υπόθεση δεν μπόρεσαν να τους βρουν μετά από πολλές προσπάθειες. Έπεισαν λοιπόν το δικαστήριο της Κανμπέρα στην Αυστραλία να στείλει τα έγγραφα μέσω του Facebook. Ο δικαστής όμως όρισε να γίνει μόνο μέσω προσωπικού e-mail, καθώς δεν ήθελε να γνωστοποιηθεί η υπόθεση. Ο δικηγόρος τους βρήκε μέσω της ημερομηνίας γέννησης και των υπολοίπων στοιχείων τους στο Facebook ακόμη και μέσω των φίλων τους, καθώς κάποιοι είχαν οριστεί μάρτυρες για την υπόθεση.  

Ο Αμερικανός φοιτητής Τζόσουα Λίπτον δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στον δικαστή όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες οι οποίες τον έδειχναν να διασκεδάζει προκλητικά μετά το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε μεθυσμένος. Δύο εβδομάδες αφού τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, ο Λίπτον πήγε σε πάρτι μασκέ για τη γιορτή του Χαλοουίν ντυμένος τρόφιμος φυλακής, με τη λέξη «φυλακόβιος» γραμμένη στη στολή του. Φωτογραφίες που τον έδειχναν να χαμογελά πίνοντας μπύρα αναρτήθηκαν στο Facebook από κάποιον φίλο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ:ZOOGLA

Γεωργία Ευσταθίου

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

Blog ArchiveArchive

 
 
 
top