Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ορατή με τηλεσκόπιο η ουρά του Λούλιν

| |

 

Μόνο με τηλεσκόπιο ή με κιάλια (κι όχι διά γυμνού οφθαλμού) θα είναι ορατή η «ουρά» του πράσινου κομήτη με το περίεργο όνομα Λούλιν στην Ελλάδα, ο οποίος θα περάσει μια βόλτα από τη διαστημική «γειτονιά» της Γης το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου.

Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ Αναστάσιος Δαπέργολας, ο κομήτης με το πρασινωπό χρώμα που εκπέμπει δηλητηριώδη αέρια την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ θα βρεθεί σε απόσταση 60.000.000 χλμ. από τον πλανήτη μας, που ισοδυναμεί με διακόσιες φορές την απόσταση της Γης από τη Σελήνη. «Συνεπώς, είναι μάλλον απίθανο να δούμε την ουρά του κομήτη με γυμνό μάτι» προσθέτει. Αν σκοπεύετε όμως να ξενυχτήσετε για να τον δείτε, η καλύτερη ευκαιρία θα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα προς την πλευρά του νότιου ουρανού, κοντά στον Κρόνο, και ανάμεσα στα φωτεινά άστρα Σπίκα και Ρέγκουλα.

Ο Λούλιν, που ανακαλύφθηκε από έναν Κινέζο έφηβο πριν από δύο χρόνια, είναι ένας παράξενος πράσινος κομήτης που κινείται ανάποδα από τους άλλους και έρχεται από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 39 τρισεκατομμυρίων χλμ. Το πράσινο χρώμα του προέρχεται από έναν τύπο άνθρακα και του δηλητηριώδους αερίου κυανίου. Ο Λούλιν διατηρεί πολλά από τα αρχικά του αέρια, τα οποία συνήθως αποβάλλονται όταν οι κομήτες πλησιάζουν τον Ηλιο. Αντίθετα όμως με τους πλανήτες και τα περισσότερα ουράνια σώματα που περιφέρονται γύρω από τον Ηλιο με φορά αντίθετη από αυτή του ρολογιού, ο Λούλιν περιφέρεται στο άπειρο με τη φορά του ρολογιού. Κι όχι μόνον αυτό: εξαιτίας μιας οπτικής αυταπάτης από τη Γη φαίνεται σαν η ουρά του κομήτη να βρίσκεται μπροστά, κι όχι πίσω του!

Εκτιμάται ότι μόλις κάνει το ταξίδι του γύρω από τον Ηλιο, θα έχει αποκτήσει αρκετή ταχύτητα για να μπορέσει να δραπετεύσει από το ηλιακό μας σύστημα.

 

πηγη:espresso

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

Blog ArchiveArchive

 
 
 
top