Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Οι αλήθειες της πρώτης ματιάς

| |

Έρευνες για το αν το πρόσωπο δείχνει και τον χαρακτήρα

Όλοι μας κρίνουμε τους άλλους από το πρόσωπό τους με την πρώτη ματιά. Ακόμα κι αν πιστεύουμε πως δεν είναι σωστό να βγάζουμε συμπεράσματα με ένα βλέμμα, η βιαστική κρίση γίνεται ασυνείδητα και δύσκολα αλλάζει στη συνέχεια.

Είναι όμως το πρόσωπό μας αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα μας; Αυτό ακριβώς προσπαθεί να εξακριβώσει η επιστήμη της φυσιογνωμίας, που εμφανίζει μια νέα ώθηση τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές κάνουν πειράματα με φωτογραφίες ζητώντας από τους συμμετέχοντες να συσχετίσουν τα πρόσωπα με γνωρίσματα της προσωπικότητάς τους.

Η σημασία του προσώπου είναι εμφανής στην καθημερινότητά μας. Οι πολιτικοί με πρόσωπα που δείχνουν ικανά να λύσουν προβλήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγούν, ενώ τα στελέχη με πρόσωπα που αποπνέουν την «αίσθηση» της εξουσίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλεγούν σε διευθυντικές θέσεις μεγάλων εταιρειών. Το εντυπωσιακό είναι πως, συνήθως, οι περισσότεροι βλέπουν τα ίδια γνωρίσματα σε ένα πρόσωπο.

Τα παιδικά πρόσωπα. Οι άντρες με παιδικά πρόσωπα, που φαίνεται πως νοιάζονται για τους άλλους, συχνά εργάζονται σε επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες σε κόσμο. Οι στρατιώτες που δείχνουν κυρίαρχοι ανεβαίνουν πιο γρήγορα στην ιεραρχία, ενώ όσοι έχουν παιδικά πρόσωπα απομακρύνονται ευκολότερα. Οι τελευταίοι, όμως, αθωώνονται πιο συχνά στα δικαστήρια.

Όσο για τους «ωραίους», τα βρίσκουν όλα εύκολα. Όχι μόνο έχουν τις περισσότερες επιτυχίες στον έρωτα, αλλά κρίνονται ως πιο εξωστρεφείς, φιλικοί, κοινωνικά αποδεκτοί, δυνατοί χαρακτήρες, έξυπνοι και υγιείς. Τα καταφέρνουν ευκολότερα σε πολλούς τομείς της ζωής.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν αν αυτά τα εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα που βγάζουμε για τους άλλους βάσει του προσώπου τους, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Αν δηλαδή τα γνωρίσματα που τους αποδίδουμε είναι μέρος του χαρακτήρα τους ή όχι. Όσοι έχουν παιδικό πρόσωπο είναι όντως πιο αφελείς; Όσοι δείχνουν κυρίαρχοι είναι πιο ικανοί; Εκλέγουμε τους πιο ικανούς πολιτικούς ή αυτούς που απλά μας φαίνονται πιο ικανοί;

Τα συμπεράσματα. Κάποιες έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πώς κρίνουμε έναν άνθρωπο από το πρόσωπό του, με γνωρίσματα του χαρακτήρα του- τουλάχιστον όσον αφορά την ευσυνειδησία και την εξωστρέφεια. Δεν κρίνονται όμως αρκετές ούτως ώστε να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Όποιος φαίνεται τίμιος, για παράδειγμα, δεν σημαίνει πως είναι και πιο αξιόπιστος από άλλους.

Αυτό που επίσης δεν ξέρουν οι ειδικοί, είναι γιατί κάνουμε τόσο βιαστικές κρίσεις για τους άλλους. Οι θιασώτες μιας θεωρίας χρησιμοποιούν την Εξελικτική Βιολογία υποστηρίζοντας πως παλιά ήταν πολύ σημαντικό για την επιβίωσή μας να μπορούμε να αναγνωρίζουμε αμέσως τα σημάδια κινδύνου στα πρόσωπα των γύρω μας.

Σε γενικές γραμμές πάντως πιστεύουμε ότι οι άντρες με παιδικό πρόσωπο είναι υποχωρητικοί και αφελείς, ενώ οι άσχημοι είναι πιθανότερο να έχουν ασθενέστερη υγεία ή κάποια γενετική ανωμαλία. Παράλληλα, όσοι μοιάζουν με κάποιον άλλον αναμένουμε να έχουν κοινά γνωρίσματα στην προσωπικότητά τους.

Το τεστ για τα πιο εκφραστικά πρόσωπα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Νew Scientist» ζήτησε από τους αναγνώστες του να στείλουν φωτογραφίες του προσώπου τους βαθμολογώντας τον εαυτό τους σε τέσσερις κατηγορίες: Χιούμορ, Τύχη, Πίστη στη θρησκεία και Αξιοπιστία.

Από τις 1.000 απαντήσεις, το περιοδικό επέλεξε αυτούς με τις χαμηλότερες και τις υψηλότερες βαθμολογίες σε κάθε κατηγορία. Στη συνέχεια, έγινε ψηφιακή επεξεργασία και σύνθεση των φωτογραφιών τους για να καταλήξουν σε τέσσερα πρόσωπα, δύο γυναικεία και δύο ανδρικά σε κάθε κατηγορία. Η σύνθεση των φωτογραφιών βασίστηκε στην τεχνική που ανέπτυξε πριν από 100 χρόνια ο Φράνσις Γκάλτον, εξάδελφος του Δαρβίνου, ο οποίος βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει τον «μέσον όρο» δύο προσώπων.

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ, όπου 6.500 άνθρωποι βαθμολόγησαν τις επιλογές σε όλες τις κατηγορίες, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν ποιος από τους εικονιζόμενους έχει τη μεγαλύτερη τύχη, την περισσότερη αξιοπιστία, τη μεγαλύτερη πίστη στη θρησκεία και το καλύτερο χιούμορ.

Από τα αποτελέσματα, φαίνεται πως τα πιο εκφραστικά πρόσωπα κι αυτά που «διαβάζονται» πιο εύκολα από όλους, είναι των γυναικών. Το 70% όσων απάντησαν αναγνώρισε σωστά το πιο τυχερό γυναικείο πρόσωπο, το 73% το πιο θρησκευόμενο και το 54% το πιο αξιόπιστο.

Μόνο στο χιούμορ οι ψήφοι ήταν αντίθετοι σε σχέση με την ιδέα που είχαν οι ίδιες οι εικονιζόμενες για τον εαυτό τους.

Αντίθετα, στους άντρες, ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι σε καμία κατηγορία δεν κατάφερε η πλειοψηφία να αναγνωρίσει το σωστό πρόσωπο.

πηγη:ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

go-top

Δημοσίευση σχολίου

Blog ArchiveArchive

 
 
 
top